Monday, October 27, 2008

Uian,ujian,ujian untuk pejuang...

Salam pertemuan sekali lagi...
Setelah lama menyepi kerana tidak berkesempatan menulis, dan setelah baru sahaja bergelar mantan.mantan tak mantan jangan jadi santan cepat basi.Perjuangan kita bukan perjuangan yang basi yang hanya berjalan terus menerus dan berhenti kerana kehabisan kontrak.Itu bukan perjuangan tetapi menuruti kontrak semata-mata.
Dalam PRK yang lalu, banyak mengajar saya erti kehidupan.Mengajar erti siapa kawan dan siapa lawan.Namun Allah tetap di hati.Itu semua ujian.Kita tahu...
PRK juga megajar saya bagaimana perasaan orang yang difitnah dan bagaimana ragam manusia yang bisa berubah kerana hasratnya tidak tercapai.Namun, kita tidak mampu menafikan semua itu.ragam manusia bermacam jenis.
Fitnah adalah lumrah dalam kehidupan.Ada yang mengatakan kita tali barut.Ada yang mengatakan kita tidak telus.Ada yang mengatakan kita tidak jujur.Ada yang mengatakan kita hanya petah berata-kata.Alhamdulillah, semua itu pujian bagi Allah kerana mengutuskan ujian sebegini kepada kita dengan niat kita fikiran semua itu balasan Allah terhadap dosa-dosa kecil yang pernah kita lakukan.
Ujian,ujian,ujian...
Tidak lama lagi, kita akan menempuhi satu lagi ujian dunia yang bagi saya hanyalah ujian kecil tetapi ujian yang paling besar ialah bagaimana Allah menguji kita untuk mengawal hawa nafsu sama ada nafsu makan,minum, berhibur, nafsu mengumpat,memfitnah dan banyak lagi nafsu yang mana tidak akan puas sehingga ke hari kiamat.
Kepada MPP 08/09 yang baru ini, saya akan sentiasa mendoakan antum semua walaupun apa pandangan orang sekalipun terhadap kita, jangan rasa terhina tetapi rasalah diri ini hina kerana tidak menyumbang apa-apa ke jalan Allah SWT.Fitnah dan kata-kata pedih ini adalah lumrah kepada seorang pejuang.
Kepada yang lama, muhasabah diri sebaiknya kerana pejuang yang munafik akan berjumpa Allah dalam keadaan yang hina.
Sekadar itu sahaja untuk kali ini.Ada masa menulis, kita bersua lagi.Wallahualam...

No comments: